Bitcoin arvon kehitys – toimiiko Bitcoin sijoituskohteena?

Monet suomalaiset sijoittajat ovat ottaneet kryptovaluutta Bitcoinin haltuunsa lämpimin sylin. Bitcoin on digitaalinen valuutta, mitä ei valvo yksikään keskuspankki – Bitcoinien siirtoa ja omistusta hallinnoidaan open source -periaatteella, eli kaikki verkon käyttäjät osallistuvat verkon toimintojen laskemiseen.

Bitcoin on noussut uutisiin sen hurjan arvonnousun ansiota. Vielä vuonna 2012 Bitcoinin arvo oli vain 13 dollaria. Nyt sen hinta liikkuu jo hurjissa lukemissa – perjantaina 30.6., artikkelin kirjoitushetkellä, yhden Bitcoinin arvo oli jo 2545 dollaria. Bitcoinin hintaa voi tarkkailla reaaliajassa esimerkiksi Coindesk-palvelusta.

Bitcoin sijoitustuotteena

Monet henkilöt, jotka eivät ole ennen harrastaneet sijoittamista, ovat hypänneet Bitcoinin kelkkaan nopea rikastuminen mielessään. Tämä ei välttämättä ole fiksuin tapa lähteä mukaan sijoittamista harrastavien henkilöiden laajaan porukkaan.

Bitcoinin hyvä puoli on se, että sen ostaminen ja lunastaminen on hyvin suoraviivaista. Kolikkoja voi ostaa suoraan toiselta henkilöltä tai halutessaan sijoittaja voi hankkia kolikkonsa jostain Bitcoin-pörssistä.

Bitcoinin suurin huono puoli on se, että sen voittoja verotetaan normaalisti mutta Bitcoin-tappioita ei voi vähentää verotuksessa. Voit siis jäädä yhdessä sessiossa voitolle 1000 euroa, mutta jos häviät seuraavassa sessiossa 1000 euroa, verottaja huomioi ainoastaan 1000 euron voitot ja joudut maksamaan näistä veroa. Bitcoin ei siis ole vielä reilussa asemassa lainsäätäjien silmissä.

Bitcoinin maailmanvalloitus onnistuu todennäköisimmin, jos kryptovaluutasta tulee kullan kaltainen “sijoittajien b-suunnitelma”. Kullan arvo on perinteisesti noussut erilaisten talouskriisien yhteydessä, sillä resurssina se säilyttää arvonsa hyvin.

Bitcoinin arvo heittelee rajusti

Bitcoinin arvo ei ole vielä stabiili, ja se on yksi isoimmista syistä miksi sitä ei voida pitää vielä varteenotettavana valuuttana. Ei ole lainkaan tavatonta, että päivän sisällä nähdään jopa kymmenien prosenttien suuruisia arvonvaihteluita.

Bitcoinin arvonkehitys 24.6.-30.6.2017. Tietolähde: Coindesk.com

Tämä on sijoittajan kannalta sekä hyvä että huono asia. Riippuu mentaliteetista, miten asiaa käsittelee. Iso volatiliteetti kun tarkoittaa sitä, että oikein ostoksensa ja myyntinsä ajoittava henkilö tekee kovaa tulosta, kun taas amatööri polttaa näppinsä todella helposti.

Valitettava totuus on se, että harva yksityissijoittaja osaa ajoittaa ostoksiaan ja myyntejään niin hyvin, että niinsanottu “daytreidaaminen” onnistuisi kryptovaluuttojen suhteen.

Sijoittajan kannalta onkin fiksuinta katsoa isoa kuvaa: koetko, että kryptovaluutat ja erityisesti Bitcoin ovat tulevaisuuden juttu? Jos koet, että nyt ollaan tekemässä valuuttojen internetiä eturintamassa, Bitcoinia kannattaa ehdottomasti ostaa. Jos koet, että Bitcoin on kupla, älä koske siihen. Loppujen lopuksi asia on melko yksinkertainen!

Bitcoinin arvonnousun esteenä pirstaloitunut kehittäjäkunta, turvallisuus ja verkon hidastuminen

Yksi Bitcoinin suurista ongelmista on yhä sen suurin voimavara – vapaan lähdekoodin kehittäjäkunta.

Bitcoin on niinsanottu open source -valuutta, eli kuka tahansa voi ladata Bitcoinin lähdekoodin ja tehdä siihen haluamiansa muutoksia. Bitcoin toimiikin niin, että koko käyttäjäkunta on sopinut käyttävänsä tietynlaista standardia.

Tämän vapaan lähdekoodin ongelma onkin sitten se, että eri kehittäjillä on erilaisia mielipiteitä, samoin kuin louhijoilla.

Bitcoin on myös hyvin anarkistinen valuutta – kukaan ei valvo sen käyttämistä, joten rikostapauksissa asioiden selvittäminen on erittäin hankalaa ja usein mahdotonta. Bitcoin-siirtoja ei voi perua, ja ne ovat anonyymeja. Et voi siis mitään, jos joku hakkeroi lompakkosi ja siirtää kaikki rahasi pois tililtäsi. Rikostapauksia on jo nyt ollut todella laajoissa mitoissa, vaikka kryptovaluutat ovat vasta niinsanottujen IT-nörttien juttu.

Yksi suurimpia käytännössä ilmenneitä ongelmia on Bitcoin-verkon ylikuormittuminen. Miten Bitcoin ja sen louhijat voivat mahdollistaa globaalin kaupankäynnin yhtenä maailman massavaluutoista dollarin ja euron kanssa, jos verkko on tukossa jo niinsanotussa early adopter -vaiheessa? Karu totuus kun on, että Bitcoin-siirroissa voi kestää jopa kymmeniä minuutteja tai tunteja jos louhijalle ei anna huomattavaa palkkiota rahansiirrosta. Jonossa olevien siirtojen määrää voi tarkkailla reaaliajassa Blockchainista.

 

Bitcoin on hyvin vaikeaselkoinen sijoituskohde. Siihen ei kannata tällä hetkellä sijoittaa enempää kuin sen verran, mitä olet valmis häviämään. Ei ole lainkaan mahdotonta, että kryptovaluutta menettää 90 prosenttia arvostaan yhdessä yössä. Ole siis tarkkana äläkä mene hypeen – suuntaan tai toiseen.

3 years ago

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *