Velkavipu – velkarahalla sijoittaminen, fiksua vai ei?

Velkavivulla tarkoitetaan yleensä sijoittamisen muotoa, jossa sijoitusinstrumenttia hankitaan oman varallisuuden sijaan lainarahalla. Tämä tarkoittaa käytännössä sitä, että jos sinulla ei ole euroakaan tilillä ja haluat esimerkiksi sijoittaa 50 000 euroa maksavaan asuntoon, voisit hakea pankista 50 000 euron asuntolainaa ja laittaa asunnon vuokralle.

Velkavipua käytetäänkin yleensä nimenomaan asuntosijoittamisessa. Asunto on pankille yleensä mieluisampi lainan vakuus kuin esimerkiksi osakkeet tai rahastot.

Velkavipu on matalien korkojen aikana erinomainen työkalu

Velkavivun tuotto ja hyödyllisyys kasvaa lähes eksponentiaalisesti sitä mukaa, mitä matalammalla korkotasot ovat. Esimerkiksi viime vuosina on ollut äärimmäisen tuottavaa hyödyntää velkavipua erilaisissa sijoituksissa. Parhaiten tätä kuvaa ao. taulukko, joka esittää velkavivun tuottavuutta suhteessa vallitsevaan korkotasoon.

Kuvalähde: https://markokaarto.fi

Mutta kuten kuvasta voi todeta, jos korkotasot pomppaavat takaisin niinsanottuihin normaalilukemiin, velkavivun hyöty katoaa nopeasti. Jos globaali talous ajautuu kriisiin, korot voivat nousta jopa yli kuuden prosentin, milloin velkavipu alkaa olla taakka eikä hyödyllinen työkalu.

Summa summarum: mitä enemmän käytät velkavipua, sitä enemmän otat riskiä. “Vivuta” siis ainoastaan sen verran, mitä olet valmis riskeeraamaan.

Miten velkavipua voi käyttää?

Yksinkertaisimmillaan velkavipua voi käyttää niin, että astelet pankkiisi ja kysyt pankkivirkailijalta, olisiko sinun mahdollista saada lainaa sijoitusasuntoa varten. Yleensä sijoitusasuntoon tarvitaan vakuuksia, esimerkiksi 30 % lainatusta summasta. Asuntosijoittajat käyttävät tätä vakuutta varten yleensä esimerkiksi osakesalkkuaan tai nykyistä asuntoaan. Velkavivulla sijoittaessa tulee siis usein riskeerattua yllättävän paljon.

Kun olet saanut pankilta vihreää valoa vivuttamiseen, voit alkaa miettiä kohdetta. Toki joskus prosessi kulkee toisin päin: sinun tulee pankkiin saapuessasi jo tietää, mihin aiot käyttää lainasi.

Asuntosijoittaminen – parhaat kohteet

Parhaita asuntosijoituskohteita ovat yleensä kaupunkien kerrostaloasunnot. Parhaan vuokratuoton saa yksiöistä, sillä niiden vuokrataso on suhteessa kalliimpi verrattuna esimerkiksi kaksioihin. Mitä halvemmalla saat asunnon suhteessa vuokratasoon, sitä enemmän sijoitusasuntosi tuottaa voittoa pitkällä juoksulla. Tämän takia monet asuntosijoittajat pyrkivätkin etsimään sijoituskohteita pienistä ja keskikokoisista kaupungeista, kuten Forssasta tai Kouvolasta. Niissä asuntojen hintataso ei ole kohonnut pilviin, mutta vuokrataso on silti suhteessa melko hyvä sijoittajan näkökulmasta.

Kuka voi hakea velkavipua?

Velkavivun hakemiseen ei ole kiveen hakattuja ehtoja. Nyrkkisääntönä voidaan kuitenkin pitää, että lainan hakijalla tulisi olla lainasummasta 30 prosenttia vakuuksia. Tämä tarkoittaa esimerkiksi 200 000 euron lainasta 60 000 euron vakuuksia. Vakuuksiksi käyvät esimerkiksi osuus omasta omistusasunnosta, loma-asunto tai osakesalkku. Osakesalkkua ei yleensä kuitenkaan suositella asetettavaksi vakuudeksi, sillä silloin salkun sisältö asetetaan tietyllä tavalla, tai ainakin osittain lukkoon etkä voi tehdä joustavasti peliliikkeitä osakemarkkinoilla.

Velkavipua on helpompi saada, jos hakija on vakituisessa työsuhteessa. Tämä on positiivinen signaali sitä tilannetta varten, jos sijoituskohteen kanssa tapahtuu jotain arvoa romahduttavaa. Tällaisia tilanteita ovat esimerkiksi sijoitusasunnon home- tai kosteusongelmat. Ne ovat olleet suomalaisten asuntojen perisynti jo vuosikymmenten ajan, eikä loppua näy horisontissa vielä pitkään aikaan.

Milloin velkarahalla sijoittaminen ei ole fiksua?

Periaatteessa velkarahalla sijoittaminen on fiksua vain silloin, kun laina on halpaa, toisinsanoen korkotasot ovat alhaalla. Viitekorkojen tulisi olla korkeintaan muutamassa prosentissa – mitä korkeammalle korot nousevat, sitä enemmän sijoittaja joutuu käyttämään tulojaan lainan korkoihin ja sitä enemmän velkavivun hyödyt murenevat.

Velkarahalla sijoittaminen ei ole myöskään fiksua, jos sijoituskohde ei ole vakaa. Epävakaita sijoituskohteita ovat esimerkiksi kryptovaluutat, kuten Bitcoin. Niiden arvo vaihtelee rajusti, eikä ole suositeltavaa sijoittaa niihin velkarahalla – riskialttiisiin sijoituskohteisiin tulisi käyttää ainoastaan sellaista varallisuutta, jonka on valmis menettämään kokonaan, harva on valmis menettämään kokonaan hakemaansa sijoituslainaa.

3 years ago

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *